Tuňákový špíz s cuketou, lilkem a rajčaty
Informace o receptu
- Čas na přípravu: 30 minut
- Doba grilování: 15 minut
- Náročnost: středně obtížné
- Pomůcky: originální grilovací pánev Weber
- Grilovací metoda: přímé grilování
- Dodatečné informace: marinujte 30 minut
Přísady pro 4 osoby
- 12 kousků tuňáka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu nasekaného na drobno
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Na přípravu dipu
- 150 g řeckého jogurtu
- 1 salátová okurka (asi 10 cm dlouhý kus), rozpůlená, zbavená semínek a nasekaná nadrobno
- 2 lžíce čerstvé máty, nasekané nadrobno
Příprava
Smíchejte 125 ml olivového oleje s ostatními přísadami na marinádu. 2 lžíce marinády dejte do malé misky a pomocí malé metličky ušlehejte se 2 lžícemi olivového oleje a sherry octem. Octovou zálivku dejte stranou. Papriku, cuketu a lilek potřete trochou marinády. Kousky tuňáka dejte do marinády a promíchejte. Mísu zakryjte a dejte ji na 30 min. do lednice. Mezitím připravte gril pro přímé i nepřímé grilování při vysoké teplotě (230–290 °C). Do zóny pro nepřímé grilování dejte grilovací pánev. Na grilovací pánev vedle sebe rozložte kousky papriky, cukety a lilku. Zeleninu 10 minut grilujte pod uzavřeným víkem (nepřímo při vysoké teplotě) al dente. Při grilování kousky jednou nebo dvakrát obraťte. Pánev se zeleninou sejměte z grilu. Papriku nakrájejte na kostičky o hraně 2 cm, cuketu a lilek úhlopříčně na kousky o tloušťce 2 cm. Papriku, cuketu, lilek, rajčata a tuňáka střídavě napichujte na špízy. Grilovací rošt očistěte kartáčem. Špízy grilujte 3–5 minut nad přímým žárem s uzavřeným víkem, dokud ryba nezíská světle hnědé zbarvení a uvnitř nebude růžová (dle Vašich preferencí). Špízy jednou nebo dvakrát otočte. Špízy dejte na talíř, pokropte octovou zálivkou, posypte kozím sýrem a ihned servírujte.