Brie ve vinných listech s hroznovou salsou
Informace o receptu
- Čas na přípravu: 5 minut
- Doba Grilování: 15 minut
- Náročnost: snadné
- Pomůcky: kuchyňská nit
- Grilovací metoda: přímé grilování
Přísady pro 6 osob
- 1 větší kolečko jemnějšího sýra brie nebo hermelínu, zhruba 250 g
- 6 velkých vinných listů
- 1 bageta, zhruba 250 g, pokrájená na šikmé krajíčky silné asi 1 cm
- 1 lžíce oleje z hroznových jader nebo olivového oleje
Na salsu
- 1 lžíce octa balsamico
- 1/2 lžičky cukru
- 300 g červeného nebo modrého hroznového vína, bez jader, nasekaného na větší kousky
- 1 lžíce nasekané čerstvé máty
Příprava
1. Ocet a cukr ohřejeme na středním stupni v menší pánvi. Přidáme hroznové víno a zhruba 2 minuty podusíme. Přitom občas zamícháme. Dušené ovoce dáme do menší misky a přikryjeme, aby zůstalo teplé. Mátu přidáme teprve krátce před podáváním.
2. Gril připravíme na přímý středně silný žár.
3. Vinné listy rozbalíme, opláchneme, rozložíme na pracovní plochu a osušíme papírovou utěrkou. Tvrdé řapíky odřízneme a vyhodíme. Čtyři vinné listy rozložíme jeden přes druhý řapíky nahoru a vytvoříme téměř okrouhlou plochu o průměru zhruba 27 až 30 cm. Do středu položíme další list a na něj dáme sýr. Ten zakryjeme dalším vinným listem a obalíme ho spodními listy. Dva kusy kuchyňské niti dlouhé asi 100 cm uprostřed zauzlíme a roztáhneme do kříže. Balíček se sýrem položíme přesně do středu a nitě opět svážeme. Kuchyňskou nit ještě jednou nebo dvakrát ovineme kolem sýra a nahoře ji znovu pevně zauzlujeme. Přečnívající konce listů zasuneme pod nit. Konce niti zkrátíme.
4. Balíček se sýrem a krajíčky bagety ze všech stran zlehka potřeme olejem. Grilovací rošt očistíme kartáčkem. Sýr ve vinných listech grilujeme na přímém středně silném žáru pod poklopem 3 až 4 minuty, dokud sýr z obou stran při lehkém stlačení nepůsobí měkkým dojmem. Jedenkrát obrátíme. Sýr opatrně sejmeme z grilu a zhruba 2 minuty ho necháme odpočívat. Pokrájenou bagetu ihned položíme na gril a na přímém středně silném žáru ji grilujeme zhruba 1 minutu, aby se krajíčky mírně opekly. Bagetu restujeme pouze z jedné strany. Tím si uchová potřebnou pevnost pro oblohu z roztaveného sýra a ovoce.
5. Balíček se sýrem a opečenou bagetu upravíme na servírovacím tácu nebo na míse. Bezprostředně před podáváním přestřihneme nitě a odstraníme je. Vinné listy rozbalíme a odkryjeme sýr – okamžitě se začne roztékat. Do salsy ještě v rychlosti přimícháme mátu a podáváme. Sýr a salsu si pak každý sám nabírá lžičkou na opečené krajíčky bagety.
Balení sýra brie do vinných listů
1. Vinné listy opláchneme, osušíme a rozložíme je listovými řapíky nahoru tak, aby se překrývaly. Doprostřed položíme sýr. 2. Listy ze všech stran ovineme kolem sýra a nahoře je přeložíme přes sebe. 3. Kuchyňské nitě uprostřed zauzlíme a roztáhneme do kříže. Do středu položíme balíček se sýrem. 4. Nitě pak několikrát ovineme kolem celého balíčku a uprostřed je zauzlujeme.