Jehněčí řízky z uzbeckou marinádou

GRILOVÁNÍ RECEPTY Jehněčí řízky z uzbeckou marinádou

Informace o receptu

  • Čas na přípravu: 10 minut
  • Doba grilování: 8 minut
  • Náročnost: středně obtížné
  • Grilovací metoda: přímé grilování
  • Dodatečné informace: marinujte 3 hodiny až pět hodin

 

Přísady pro čtyři osoby

  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 4 kusy římských rajčat
  • 120 ml olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 8 ks jehněčích řízků o tloušťce přibližně 3 cm
  • olivový olej

 

Příprava

1. Všechny přísady na marinádu mixujte 1–2 minuty v mixéru nebo tyčovým mixérem. Měli byste získat velmi jemné pyré.

2. Jehněčí řízky rozložte do nízké nádoby, přelijte je marinádou a důkladně marinádu rozetřete po obou stranách. Nádobu zakryjte fólií a nechejte stát 3–5 hodin v chladu (v lednici).

3. Řízky vyjměte z lednice a přitiskněte k nim papírovou utěrku k odstranění přebytečné marinády. Maso potřete trochou olivového oleje a nechejte před grilováním 20–30 minut stát. Připravte gril pro přímé grilování při vysoké teplotě.

4. Rošt očistěte kartáčem. Řízky grilujte přímo při vysoké teplotě pod uzavřeným víkem, dokud nedosáhnete požadovaného stupně propečení (po přibližně 8 minutách budou středně propečené). Řízky občas obraťte, aby se rovnoměrně propekly. Po každém obracení na grilu maso dejte na čisté místo a místa znečištěná řízky očistěte kartáčem.

5. Řízky sejměte z grilu a nechejte stát 3–5 minut. Pokrm servírujte teplý.